Kabinet, regeringsfracties en de ‘bevriende’ oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP hebben overeenstemming over het aanscherpen van de pensioenregels.
Dat betekent dat er ook steun voor de plannen in de Eerste Kamer zal zijn, waar het kabinet geen meerderheid heeft.
Ingewijden hebben dat zondagavond gezegd. ChristenUnie en SGP dreigden eerder de plannen te blokkeren. Zij hebben op enkele punten tegemoetkomingen gekregen, maar de grote lijnen van het wetsvoorstel zijn overeind gebleven.
Hogere financiële buffers pensioenfondsen
Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is dat pensioenfondsen vanaf volgend jaar hogere financiële buffers moeten aanhouden. Dat moet voorkomen dat ze in de toekomst weer in financiële problemen raken. Pensioenfondsen kunnen daardoor minder makkelijk hun uitkeringen verhogen (indexeren).
Dat regime is onder druk van ChristenUnie en SGP iets versoepeld. Pensioenfondsen die hun zaakjes helemaal op orde hebben, mogen sneller indexeren. Volgens het wetsvoorstel zouden ze dat over een termijn van 10 jaar moeten doen. Dat wordt nu 5 jaar.
Rekenrente
Verder worden de regels om de pensioenpremies te verlagen wat versoepeld. Ook komt er mogelijk nog een onderzoek naar de lage rekenrente die pensioenfondsen moeten hanteren om vast te stellen of ze op termijn de pensioenen nog kunnen betalen. Volgens sommigen zou die rekenrente wel wat hoger vastgesteld kunnen worden.
Het akkoord tussen de coalitie en bevriende oppositie is volgens bronnen een paar dagen geleden tot stand gekomen. Maandag spreekt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zegt in een reactie tevreden te zijn dat de kern van het wetsvoorstel overeind blijft. De pensioenrisico's worden daardoor volgens hem straks evenwichtiger over de generatie verdeeld. Dat pensioenfondsen hogere buffers moeten gaan aanhouden, is gunstig voor jongeren en werkenden. Van Weyenberg gaat ervan uit dat door de nieuwe regels de pensioenpremies met 4,5 miljard euro kunnen dalen, zoals het Centraal Planbureau heeft berekend.
De ChristenUnie was zondag niet voor een reactie bereikbaar.
Nederlandse pensioenstelsel: plaatsje gezakt
Nederland is dit jaar op de wereldranglijst van beste pensioensystemen ter wereld overigens gezakt naar de derde plek. De tweede plaats is afgestaan aan Australië, zo stelde adviesbureau Mercer maandag op basis van een wereldwijde pensioenindex.
De zogeheten Global Pension Index vergelijkt pensioenstelsels in 25 landen. Denemarken, dat in 2012 al de eerste plek van Nederland overnam, blijft op nummer 1 staan. Finland eindigde op de vierde plaats, Zwitserland als nummer 5. Japan, India, Zuid-Korea en China kwamen er het slechtst vanaf.
In absolute getallen scoort het Nederlandse pensioenstelsel beter dan vorig jaar. Op een schaal van 0 tot 100 krijgt het stelsel 79,2 punten, tegenover 78,3 vorig jaar.
Lees ook
Versobering pensioen in 2015: je partner is de klos
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl